• Zelená škola - akčný plán

          • V environmentálnom akčnom pláne školy sme sa zamerali na učenie vonku v našej školskej záhrade, na zadržiavanie vody a vytvorenie vtáčej oázy. 

            To, čo robíme, o tom aj učíme. Vyučujeme o vtákoch, vode, opeľovačoch.

            Vtáky v meste - žiaci poznávali vtáky, ktoré sa vyskytujú v našom meste i v našej školskej záhrade. Z rozstrihaných kúskov mali poskladať obrázok vtáčika a priradiť k nemu jeho názov. S niektorými sa aj potrápili, ale zároveň sa ich naučili aj poznávať. Oboznámili sa s tým ako sa správať, keď nájdu vtáčika. Žiaci 3.ročníka kreslili vtáčiky a ako sa ľudia o nich starajú.

            Voda - dôležitá a nenahraditeľná tekutina pre všetky živé organizmy. O vode sa žiaci učili na rôznych predmetoch. Na chémii ako vyzerá molekula vody a z ktorých chemických prvkov sa skladá, na matematike počítali príklady na objem, na fyzike merali objem vody odmernými valcami. Na biológii žiaci zistili, že významným zadržiavateľom vody v lese je mach, na prírodovede sa žiaci oboznámili so skupenstvami vody, kolobehom vody, robili rôzne pokusy.

            Hmyz, rastliny, opeľovače - o tom aké sú dôležité sa žiaci dozvedeli na hodinách biológie, environmentálnej výchovy. Piataci súťažili v kvíze o opeľovačoch a vypĺňali pracovné listy. Šiestaci sa učili o včelách, ktoré sú dôležitými opeľovačmi. Oboznámili sa s hmyzím domčekom, čo všetko sa v ňom nachádza. V školskej záhrade siedmaci pozorovali a poznávali aj nepoznané opeľovače a hmyz. Ostatní žiaci vytvárali krásne farebné záložky do kníh na hodinách slovenského jazyka.

             

             

          • Zdravé vyučovanie

          • Dnes dostali všetky naše deti na posilnenie imunitného systému zdravé hrušky plné vitamínov.

            Sušíme aj bylinky z našej záhradky - mätu, šalviu, nechtík lekársky a medovku na výborne zdravé čajíky v zimnom období.

            Bylinkový čajík sa bude podávať celý deň aj počas Dňa otvorených dverí 27.10. v rámci fytoterapie.

          • S jabĺčkom do školy

          • Milí naši žiaci,

            na známosť sa všetkým dáva............

             

            že v piatok /21.10.2022/ je Deň svetový,

            s jabĺčkom musíš prísť do školy.

            Či si veľký a či malý,

            s jabĺčkom sa dejú čary....

            Rekord si s ním vytvoríme,

            potom si aj pochutíme.

          • Popoludnie v našej školskej záhrade

          • Ach tá naša záhrada, tá je ale úžasná....

            Zase jeden krásny deň, strávili sme v nej. Muškáty sme očistili, na zimu ich pripravili. Záhony sme vypleli, stromčeky sme poliali. Hmyzie domčeky sme upravili, okolie sme zametali. Šikovné ručičky , mali naše detičky. Pracovným návykom sa priučili, k tomu sa aj zabavili. A čo dodať na záver?

            Len čo bude pekný deň, strávime ho opäť v nej.

          • Deň výživy v školskej záhrade

          • Správy z ŠKD

            Vedeli ste, že 16.október je Svetovým dňom výživy? Pri tejto príležitosti si takýto dník urobili aj deti z ŠKD - a kde inde, ako v našej krásnej školskej záhrade? Nielen že si povedali o tom, čo je pre ich zdravú výživu dôležité a čomu by sa mali vyhýbať, ale na vlastnej koži si vyskúšali niečo zdravé aj pripraviť. Rozhodli sa pre zdravé jabĺčkové dobroty. Cesta k nim však nebola jednoduchá. Na prvú zdravú pochúťku museli jabĺčka najprv pozbierať, potom umyť, ošúpať, nakrájať a poukladať do zázračného stroja, sušičky ovocia. Druhá pochúťka bola ešte náročnejšia ale chutila výborne! ( foto postup jej výroby nájdete na stránke školského klubu). Uhádnete čo to bolo? mňam, mňam

            Opäť znova pekný dník v školskej záhrade 

          • Naši prváci sa učia aj environmentálne

          • Naši prváci a jEsEň v lEsE.

            Dnes sa naši statoční prváčikovia učili písmeno E.

            Celú hodinu strávili vo virtuálnom lese.

            vEvEričky, jElEnE, jEžko, mEdvEdE, ale aj pEs na prechádzke okolo lesa spríjemňovali celú hodinu.

            Žiaci sa okrem písmena E naučili ako ochraňovať prírodu, les, zvieratká a v závere hodiny sa kolektívne vzájomne zhodnotili. Napríklad takto: Chválim Katku, že neplače… Chválim Marušku, že sa polepšila…. Chválim Tobiasa, že bol veľmi aktívny …

            Veľkú pochvalu dostali aj od pani učiteľky hlavne za to, že sú ku sebe úctiví a dokážu iných pochváliť.

          • Jeden deň v stredoveku

          • Dňa 5. októbra sa štvrtáci zúčastnili na hrade podujatia "Jeden deň v stredoveku". Na hrad sa dostali krásnou gaštanovou alejou. Tu ich privítali zámožné šľachtické rody. Ich hradným sprievodcom bol rod Drugetovcov. Na začiatku sa zoznámili s majstrom drotárom a mohli si vyskúšať prácu s drôtom. Ďalšie kroky smerovali k majstrom šermiarom. Tu rinčali stredoveké zbrane. Ani chlad štvrtákov neodradil a tešili sa na majstrov sokoliarov. Odmenou im bola možnosť odfotiť sa s dravcami. Posledná cesta smerovala do hradnej kuchyne,kde sa naučili stredovekej hradnej etikete a stolovaniu. Vďaka priazni kráľa a kráľovnej si pochutnali na hradných lahôdkach. Snaha bola odmenená krásnymi omaľovánkami a rozvrhom. Samozrejme najvzácnejšou pamiatkou je hradný diplom.

            Ďakujeme veľmi pekne.

          • Jesenná výtvarná výchova u druhákov

          • Dnes sme na hodine výtvarnej výchovy obdivovali všetky farby jesene.

            Najprv sme si nazbierali listy, s ktorými sme si zahrali listovú guľovačku. To bola poriadna zábava.

            Potom sme sa presunuli do školskej záhrady, kde sme listy farbili a otláčali. V školskej záhrade sme nazbierali aj krásnu kytičku jesenných kvetov a pozorovali motýlika.

            Jeseň nám ponúka nádhernú prírodnú scenériu a vyučovanie vonku je o to viac pútavejšie pre oko, ale aj imunitný systém.

             

          • Herečka z našej školy

          • Školu Za vodou navštívila naša bývalá žiačka, študentka herectva, Simona Gulášová. Rozprávala sa so žiakmi o svojej zatiaľ pomerne krátkej, ale veľmi úspešnej ceste vo filmovom svete. Mnohí ju poznajú zo seriálu Pán profesor, kde stvárnila hl.úlohu Emy. Pred tv kamerami ju môžeme vidieť pomerne často a preto nás veľmi teší, že sa s nami prišla podeliť o svoje zážitky nielen z modelingu, ale aj zo štúdia a filmových dní. Za jej pútavé, veselé a poučné rozprávanie jej poďakovali žiaci i p.učiteľky, ktoré ju kedysi učili.

            Ďakujeme Simonka a želáme veľa úspechov.

          • Viac lásky, menej plastov

          • Onedlho budeme spomínať na našich zosnulých a budeme im na hroby nosiť vence. V rámci dušičkovej výzvy si žiaci nazbierali rôzny prírodný materiál – konáriky, šišky, gaštany, jarabinu, ihličie, kôru zo stromov, mach, ktorý priniesli do školy. Spoločne sme vytvárali vence, ikebany. Pri práci sme spomínali na našich blízkych zosnulých a zároveň sme si vytvorili príjemnú atmosféru a vôňu v triedach.

             

            V rámci Zelenej školy a dušičkovej výzvy u nás v škole vyrábali vence výlučne z prírodných materiálov.

            Chceme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode a aby sa inšpirovali aj iní k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

          • Úžasný futbalový zážitok

          • Boli sme pri toooooom.....

            Neopísateľný zážitok na futbalovom štadióne v Trenčíne.....

            AS Trenčín : Žalgiris Vilnius (Litva)  4:0

            Ďakujeme chlapcom AS Trenčín (U19) za úžasný futbalový zážitok, veľmi sme si to užili.

            FUN zóna klobúk dole, toto sa len tak nevidí.....

            Žiaci našej školy fandili o 106.....

            Pred futbalom sme stihli aj Trenčiansky hrad a v reštaurácii pri štadióne nám pripravili aj niečo pod zub.

            Počas odvetného zápasu úvodného kola UEFA si v Trenčíne pripravili pre fanúšikov zápasu atraktívnu fanzónu a súťaž o tri bicykle značky Origos. Dnes majú všetky tri bicykle svojich majiteľov a my vám prinášame fotogalériu z fanzóny, kde mala naša škola zastúpenie a aj jedného víťaza z našich radov.

            Srdečne blahoželáme.

             

          • Súťaž o Naj tekvicu školy

          • Pre šikovné ručičky

            Ahojte kamaráti,

            tak ako každý rok vyhlasujeme súťaž o naj ....hocičo, aj tento rok nebude výnimkou.

            A čo to bude tento rok? Vyhlasujeme súťaž o Naj tekvicu našej školy.

            Vašou úlohou bude vyrobiť z akéhokoľvek materiálu svoju naj tekvicu. Použiť môžete čokoľvek ( papier, plast, kov, drôt, látku, drevo, čokoľvek, čo Vás napadne).Na vyrobenie vašich tekvičiek máte skoro dva týždne a to do 21. 10. 2022.Svoje tekvičky odovzdávajte p.uč. Soni

            Vyhlásenie víťazov súťaže bude 25. 10. 2020, po štvrtej vyučovacej hodine vo vstupnej chodbe školy.

            Na všetky vaše dielka sa veľmi tešííííme!!!

            S pozdravom p. zástupkyňa Ivanka a p.uč. Soňa

            A ešte .......

            Pre tých, ktorí radi kreslia alebo maľujú , tu máme ešte jednu súťaž.

            Stačí ak na výkres A4 nakreslíte,namaľujete svoju Naj tekvicu. Svoj výkres odovzdáte p.uč. Soni a už len počkáte na výsledky hlasovania.O naj tekvici rozhodnú žiaci a učitelia našej školy, svojím hlasovaním.

            Tak šup do práce, nech vám to ide od ruky......

            Pá - pá

        • Účelové cvičenie - Ochrana života a zdravia
          • Účelové cvičenie - Ochrana života a zdravia

          • Naši žiaci v týchto dňoch absolvovali teoretickú a praktickú časť účelového cvičenia v oblastiach Civilná ochrana, Zdravotná príprava, Pohyb a pobyt v prírode. Kvôli nepriaznivému počasiu sa praktická čast realizovala v interiéri školy. Žiaci si nacvičili ako poskytnúť prvú pomoc, resuscitáciu, ďalej ako sa orientovať v prírode pomocou kompasu a buzoly, venovali sa aj pohybovým aktivitám, naučili sa ako sa správať pri jadrovej havárii - aké veci si si so sebou treba zobrať do úkrytu, či ako je vhodné sa obliecť. Všetci veríme, že to nikdy nebudeme potrebovať.

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • V dňoch 5.10 - 7.10.2022 sa uskutoční zber papiera pri bočnom vchode našej školy /za školou/ denne v čase od 13:30 hod. do 15:30 hod. /okrem kartónov/

            Všetci vieme, že recyklačný cyklus je ekologický a ekonomicky výhodný. Šetrí energiu a znižuje ekologickú záťaž prostredia. Zberový papier je významnou surovinou napríklad pri výrobe hygienických, baliacich a obalových papierov.

            Veríme, že do zberu sa aktívne zapojíte a tým prispejete k ochrane životného prostredia.

            Žiakov, ktorí prinesú najviac papiera čaká odmena.

             

             

      • Kontakty

        • Základná škola Za vodou 14
        • +421 52/4369435 kancelária školy +421 911 857 917 riaditeľka školy PaedDr. Ivana Vresilovičová zástupca riaditeľky školy Mgr. Rastislav Vitkovský vz. Mgr. Martin Lajčák školská špeciálna pedagogička Mgr. Daniela Bujňáková
        • Za vodou 14, 06401 Stará Ľubovňa 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 37872931
        • +421 52 43 69 434 +421 911 384 293
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje