• Zdravá desiata alebo ozdob si svoj chlebíček

          •  

            Keďže sa deti ŠKD v rámci mesiaca október veľa naučili o zdravej výžive, rozhodli sa začať mesiac november tým, že svoje získané vedomosti vyskúšajú zúročiť v praxi a pripravia si zdravú, chutnú a lákavo vyzerajúcu desiatu. Cieľom bolo motivovať ich k tomu, aby sladké buchty, croassanty, šišky vymenili za niečo zdravšie, výživnejšie , plnohodnotnejšie. A aby to chutilo, musí to aj lákavo vyzerať. Súhlasíte?Pozrite sa, aký bol výsledok ich snaženia. Dobrú chuť...

          • Ovocno - vitamínové tvorenie

          •  

            Ako najlepšie ukázať a vysvetliť deťom, že nemusíme konzumovať vitamíny z krabičky z lekárne ale že jesť ich čerstvé je lepšia varianta pre naše zdravie? No predsa tak, že si na vlastnej koži zažijú, že aj s vitamínmi môže byť zábava a dokonca, keď si ich pekne a netradične naservírujeme na tanier, hneď lepsie aj chutia a sú mňam, mňam. Presvedčili sa o tom aj deti z škd, ktoré ako sa ukázalo majú šikovné ručičky a tvorivé schopnosti,o čom svedčia aj ich výtvory , ktoré sa na moje potešenie dlho na tanieri neohriali. Ba čo viac, ochutnali aj chlorelu, chia a sézamové semienka, orechy, ktoré sú tiež veľmi zdravé a aj chutné. Takže hurá na vitamíny.Pápa deti ŠKD a p. vych. Soňa

          • Deň otvorených dverí

          • Deň otvorených dverí sa niesol v znamení dobrôt, zážitkových aktivít a hlavne pasovačky našich prváčikov pod vedením p.uč. Darinky.

            Rodičia mali možnosť vidieť tento slávnostný akt prijatia prvákov do našej školskej rodiny. Starí rodičia dostali od svojich vnúčat objatie a bylinkový čajík na jesenné zahriatie.

            Veľkou atrakciou bola ukážka lesnej pedagogiky, za čo veľmi pekne ďakujeme.

            Ďalšími aktivitami bolo meranie krvného tlaku, fytoterapia a otvorené dvere na vyučovaní a krúžkoch po celý deň.

            Ďakujeme všetkým hosťom za podporu a milé slová.

          • Zdravá výživa v ŠKD

          • Celý mesiac október sa v školskom klube niesol v duchu zdravej výživy a vitamínov. Našou úlohou bolo naučiť sa , čo to vlastne tá zdravá výživa je, ako sa dodržiava a prečo je taká dôležitá. Odpovede na tieto otázky sme hľadali samozrejme ako inak, ako zážitkovo. A čo sme robili? V súťaži chlapci proti dievčatám pod názvom Hamky, mňamky Žrútiky mali oba tímy správne roztriediť napodobeniny potravín do Žrútikov. A hoci sa deťom zdalo, že to bude hračka, niektoré potraviny ich poriadne potrápili. Zdravotníčka Lucka im potom vysvetlila, pri ktorých potravinách urobili chybu. V úlohe Zdravé, menej zdravé si už škďáci mohli získané informácie o potravinách priamo overiť na stole plnom skutočných potravín a roztriedením na zdravé a menej zdravé potraviny, tak upevniť svoje vedomosti. Následne všetky roztriedené potraviny označili vitamínmi, ktoré sa v nich nachádzajú. Pomáhali si pri tom prezentáciou o vitamínoch. Cieľom bolo uvedomiť si, že nielen pomaranč, banán a jablko sú zdravé, ale aj vajíčka, maslo, mäso, tvaroh a jogurty zohrávajú v ich jedálničku dôležitú úlohu a že ich kostra a svaly ich veľmi potrebujú. V závere sa deti ešte dozvedeli, ktoré potraviny sú nesmierne dôležité pre ich mozog a vnútorné orgány, ktorých 12 potravín im doplní energiu. Samozrejme, nechýbala sladká ale zdravá bodka na záver v podobe mrkvovo - orechového koláčika.

          • Technika trochu inak

          • Škola vyčistila od starého vyradeného inventáru...

            Žiaci si na Technike poriadne "zamakali" a demolačná misia bola splnená.

            Ukázali svoju zručnosť, šikovnosť a aj dávku logiky, ako odpad úsporne umiestniť do kontajnera:)

            Zistili, ako sa uvedený odpad likviduje a všetci majú zaslúženú jednotku z Techniky,

        • FUTBALOVÝ KRÚŽOK na plné obrátky
          • FUTBALOVÝ KRÚŽOK na plné obrátky

          • Futbal sme odštartovali s nadšením....

            Šport by mal byť neoddeliteľnou súčasťou správneho vývoja a rastu detí. Prospieva im po fyzickej aj psychickej stránke a vďaka nemu sú deti aktívne, zdravé a spokojné. Každý šport má svoje výhody, pokiaľ ide o fyzický rozvoj a nadobúdanie nových schopností. Futbal je však mnohými považovaný za najvšetrannejšiu možnosť. Viete, prečo je to tak?

            Výhody futbalových krúžkov

            Jednou z rodičovských úloh je zabezpečiť, aby deti naplno rozvíjali svoj potenciál a dokázali čeliť výzvam, ktoré prispievajú k ich mentálnemu aj fyzickému rastu. Pokiaľ ide o pohybovú zdatnosť, sociálny a kognitívny rozvoj, ale aj nadväzovanie priateľstiev, futbal sa teší veľkej obľube. Aké sú najväčšie výhody detských futbalových krúžkov a futbalu ako takého?

            Futbal rozvíja základné pohybové schopnosti

            Deti sa v pohybových zručnostiach výrazne zdokonaľujú v mladšom školskom veku. Práve futbal im môže pomôcť tento rozvoj urýchliť. Všetci vieme, že v tomto športe sa veľa behá. Nie je to však len o behaní, je o všetkých možných druhoch behu. Rýchly beh, uhýbanie do strán, dynamická zmena smeru a pohybu. Futbal svojou všestrannosťou rozvíja výdrž, rýchlosť a obratnosť zároveň.

            Keď k tomu prirátame skákanie, hádzanie, kopanie do futbalovej lopty, chytanie a všeobecné zlepšovanie reflexov, objavíme možnosti, aké deťom poskytuje len máloktorý šport. Kondíciu, ktorú deti pri futbale nadobudnú, dokážu neskôr využiť aj v iných oblastiach života.

            Rozširuje komunikačné a sociálne zručnosti

            Futbal je najpopulárnejší šport na svete, pretože je zábavný, pútavý a dá sa hrať prakticky kdekoľvek. Vo futbalových krúžkoch si deti nájdu nových kamarátov, prekonajú ostýchavosť a okrem pohybových zručností začnú trénovať aj tie komunikačné.

            Každodenný viditeľný progres, vydarené prihrávky, úspešné obranné zákroky a strelené góly navyše pomáhajú deťom budovať sebavedomie. Čím viac ich trénujú a skúšajú v zápasoch pred publikom, tým komfortnejšie sa začnú cítiť s prezentovaním vlastných zručností aj v reálnom živote.

            Futbalový krúžok podporuje tímového ducha

            Pri futbale 11 hráčov v poli spolupracuje a sleduje spoločný cieľ. Aj keď tento šport vyžaduje určité individuálne zručnosti, je to práve práca v tíme, ktorá prináša výsledky. Futbalový krúžok je vynikajúci spôsob, ako naučiť deti základy tímovej práce. Uvedomia si, že pre dosiahnutie cieľa musia myslieť nielen na seba, ale aj na druhých.

            Tímová práca je jednou z najdôležitejších životných zručností, pretože má pozitívny vplyv na rodinu, školu a v dospelosti aj na prácu. Byť členom tímu a obliekať rovnaký dres však neznamená iba vedieť spolupracovať a využívať talent v prospech spoločného výsledku. Je to aj o podpore prirodzeného vodcovstva detí a o tom, ako ich naučiť prijímať prehry s eleganciou.

             

            Deti sa učia disciplíne

            Ak sa deti venujú športu už od skorého veku, prirodzene nadobúdajú taktickú, fyzickú aj duševnú disciplínu. Futbal má konkrétne pravidlá a deti sa učia hrať podľa nich. Tento prístup k dodržiavaniu pravidiel a férovej hre potom prenášajú aj od iných oblastí svojho života. O futbalových pravidlách si môžete prečítať aj jeden z našich predchádzajúcich článkov.

            Futbal je jednoducho zábava

            Všetci chceme, aby naše deti boli veselé a šťastné. Zároveň si uvedomujeme, že ich treba niečím zamestnať, inak sa veľmi rýchlo začnú nudiť. Pri futbale si oddýchnu, zabavia sa s kamarátmi, zmerajú si sily a zručnosti a urobia niečo navyše pre svoje zdravie.

            Z tréningu budú prichádzať pozitívne unavení a plní zážitkov. Fyzická a športová aktivita je vítaným rozptyľovačom mysle od každodenných problémov, znižuje hladinu stresových hormónov a namiesto nich sa prejavia hormóny šťastia – endorfíny.

            Športová vášeň nevyprchá

            Šport je pre spoločnosť nevyhnutný a deti sa vďaka nemu rozvíjajú fyzicky, mentálne aj emocionálne. Futbal je jedným z najlepších spôsobov, ako ich priviesť k športovej aktivite. Ak svoje dieťa prihlásite do miestneho futbalového krúžku alebo klubu, stane sa súčasťou najpočetnejšej športovej komunity sveta. Rozprávať sa o futbale, zdieľať zážitky z tréningov a zápasov alebo analyzovať zápas svojho obľúbeného futbalového tímu tak môže prakticky s kýmkoľvek a kdekoľvek.

          • Prírodoveda zážitkovo - lesná pedagogika

          • Naši štvrtáci na Prírodovede s p. V. Pacoltovou sa dnes vydali na potulky prírodou s poľovníckym psom alpského jazvečíkoviteho duriča Goran Gonczaki Nemroda. Deti si vyskúšali,aký je rozdiel v správaní psa v teréne, ktorý všetko sleduje. Naučili sme sa rozlíšiť stopy jeleníc a srniek. Aký je rozdiel medzi raticou a kopytom sme si ukázali na stopách priamo v teréne. Objavujeme spolu prírodu. Sledujeme mladé podustvy severné. S deťmi v teréne pracujú aj dobrovoľníčky CVČ v projekte ESC Simonka, Duru, Simka. Lesu zdar!

            Bolo nám super.

             

          • Naša bylinkáreň

          • Čajík z našej školskej záhrady má výnimočnú chuť a silu hlavne preto, lebo je pripravený s láskou.

            Príďte ochutnať na Deň otvorených dverí 26.10., pozývame....

            Novinkou sú voňavé bylinkové vrecúška do kúpeľa.

          • Sme Zelená škola - získané ocenenie

          • Podarilo saaaa........

            Získanie ocenia Zelenej školy nie je iba o získaní vlajky a oprávnenia používať tento status....

            Pre nás je to hlavne o tom, že vďaka tomuto projektu sme dokázali, že si vieme pomáhať, že nás práca na úlohách kolektívne spájala, že nám ekologické a zelené prostredie našej školy, na ktorom pracujeme spríjemňuje pobyt v škole a dáva zmysel....

            Od p.riaditeľky, cez koordinátorku p.uč. Zimovú, všetkých učiteľov, asistentov, žiakov až po nepedagogických zamestnancov - všetci prikladali a prikladajú ruku k dielu, aby naše školské prostredie bolo pre nás nie iba miestom pre výchovno- vzdelávací proces, ale hlavne miestom, kde sa cítime prijemne, kde sa každý deň tešíme a ktoré si neustále spoločnými silami zveľaďujeme aj s podporou zriaďovateľa.

          • Jabĺčkové veselé dni

          • Jabĺčkové dni

            .....technika Land Art, maškrtenie, zábava, tvorenie jabĺčok z prírodnín, kolektívne práce...... aááá ešte jedenie s paličkami... fúuuuuuu tak toto dalo zabrať....

          • Rádio Regina východ

          • Absolvovaný veľmi príjemný rozhovor s moderátorkou Veronikou Slaninkovou pre Rádio REGINA Východ Košice o našej škole, o našej environmentálnej profilácii, o význame podpory biodiverzity atď.....
            Bolo nám potešením 🐝🐞🌞🌻🌱
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Pozývame všetkých rodičov, starých rodičov a priateľov školy na DOD v našej škole.

            Všetci sme tu pre Vás - učitelia, pedagogickí asistenti, školská špeciálna pedagogička, školská zdravotníčka, ostatní zamestnanci školy.

            Príďte nás navštíviť, potešiť všetky svoje zmysly, podporiť našich žiakov a pozrieť si všetko, čo ponúkame.

          • ESCAPE ROOM

          • Agentúra pre školy EduExtra nás dnes navštívila a sprostredkovala nám super darček, ktorý vyhrali žiaci 8.9.A - Edu Escape Room – učenie hrou. Jedna naša trieda sa na celé dopoludnie zmenila na únikovú miestnosť. (zúčastnili sa aj iní žiaci)

            Po triedach žiaci spoločne hľadali indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešili hlavolamy rôzneho typu a na ich základe otvárali zámky trezoru. Cieľom hry Escape room je v určenom časovom intervale dostať sa von zo zamknutej miestnosti. Okrem logického a kritického myslenia, jemnej motoriky a postrehu, žiaci využili vedomosti, ktoré sa naučili v škole na rôznych predmetoch.

            Tímy nasadili všetky sily, aby zabránili hackerom preniknúť do našej internetovej školskej siete a počas pobytu v Edu Escape Room sa zdokonaľovali v spolupráci v skupine, komunikácii, zodpovednosti, ale aj vo vedomostiach a zručnostiach. Všetkým žuakom sa podarilo splniť misiu včas a za 30 minút otvorili všetky zámky.

            Sme hrdí, že máme takých šikovných žiakov, ktorým sa podarilo odraziť útok hackerov. Za ich usilovnosť a dobré správanie im patrí naša pochvala. Pochválil ich aj majiteľ firmy EduExtra, bývalý riaditeľ školy p.Miro Mahdal, ktorý konštatoval, že máme mimoriadne šikovných žiakov. Tešíme sa.

          • VEDELI STE TO??? ZAPOJTE SA VŠETCI ......

          • Spracovanie zberového papiera je veľmi dôležité. Pri výrobe nového výrobku zo zberového papiera je možné ušetriť primárnu surovinu (drevo) a neprodukujú sa ekologicky problematické chemické látky potrebné na rozklad drevnej hmoty na buničinu (celulózu). Zároveň sa šetrí energia a neznečisťuje sa voda, pretože pri výrobe papiera z druhotných surovín spotreba vody a energie predstavuje zlomok oproti výrobe papiera z primárnej suroviny. Jedna tona zberového papiera môže nahradiť až 4 m3 drevnej hmoty alebo 110 ton zberového papiera nahradí drevo z 1 hektára cca 80-ročného les.....

    • Kontakty

      • Základná škola Za vodou 14
      • +421 52/4369435 kancelária školy +421 911 857 917 riaditeľka školy PaedDr. Ivana Vresilovičová zástupca riaditeľky školy Mgr. Rastislav Vitkovský vz. Mgr. Martin Lajčák školská špeciálna pedagogička Mgr. Daniela Bujňáková
      • Za vodou 14, 06401 Stará Ľubovňa 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
      • 37872931
      • +421 52 43 69 434 +421 911 384 293
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje